Fråga: Vem/vad gör sådana här skador? Det är på en hibiskus som är cirka tio år och står i västerläge i en centralt belägen inhägnad villaträdgård i Vellinge. Än så länge är det bara denna grenen som är skadad, skadan har blivit större sedan jag upptäckte den för en vecka sedan. Tacksam för svar.
Margaretha Andersson
Svar: När jag såg första bilden som medföljde frågan trodde jag att det var en rådjursbock som varit framme och fejat av basthuden på sina nybildade horn, eller att någon katt hittat en bra klösbräda här. Detta var du själv också inne på i den komplettering jag bad dig skicka. Efter det att jag fått ytterligare bilder som belyser skadan kan detta direkt uteslutas.
Vad jag kan se av de senaste bilderna ser delar av växten inte riktigt friska ut. Det ser ut som om hibiskusen drabbats av en frostskada sedan något år tillbaka, vilken dock inte har gett större synbara skador på våren. Lövmassan som har utvecklats på icke drabbade grenar har då dolt skadan under förra sommarhalvåret.
Döda grenpartier angrips sedan av olika svampar, som i detta fall av rödvårtsvampar, vilka syns på bilderna. De försvagade grenarna har sedan drabbats ännu mera under den frostvinter vi haft i år. När sedan vårsolen har blivit varmare och luftfuktigheten sjunkit syns köldskador på träd och buskar som längsgående sprickor och uppsprucken bark på grund av celldöd där köldskadan uppstått.
En annan orsak till att busken flossats upp skulle kunna vara att någon insektsätande fågel funnit föda under den döende barken och på så sätt hackat upp grenen, men grundorsaken till skadorna tror jag är frostskador. De döda eller döende grenarna har ingen funktion, så de kan tas bort. Detta föryngrar också grenverket.