”Jag blir alltid starkt berörd av berättelser om familjekonflikter i anslutning till dödsfall eftersom mina söner, då tio och sjutton år, förlorade all laglig rätt till sin pappas kvarlåtenskap när han dog.
Detta berodde ytterst på en skatteteknisk regel som heter basbeloppsregeln. Inte många känner till den tyvärr. Den går före barns arvsrätt om värdet av kvarlåtenskapen (i pengar räknat) är lågt.
Jag och barnens pappa var skilda då han dog. Men han var nyligen omgift. Han och hustrun hade inga stora tillgångar. Viktigast var en andel i en gammal släktgård. Den värderades till mindre än 50 000 kronor.
Vid bouppteckningen konstaterades värdet av det gemensamma boet (hans och änkans) understiga fyra basbelopp (cirka 145 000 kronor vid den tidpunkten) och då sker inget arvskifte. En efterlevande make/maka får istället allt, utan hänsyn till särkullbarns arvsrätt.
Allt av personligt värde som kunde ha hjälpt mina barn att bevara och skapa sig en bild av sin pappa när de blev äldre fick änkan behålla. De förlorade också andelen i släktens sommarparadis där de varit alla somrar i sina liv.”
Louise