Väljarbarometern från Sydsvenskan/Helsingborgs dagblad måste vara nervpirrande läsning för Socialdemokraterna och Moderaterna.
Inget av dem får särskilt starkt stöd, M tappar en del, men S ökar inte heller så mycket som många har trott i regionen. Detta sker efter en mandatperiod med hård debatt om tillståndet i den skånska sjukvården.
De s-märkta regionråden har gång på gång propagerat för mer pengar till vården, på ett stopp på nedskärningar. Ändå verkar inte väljarna tro på dem. De får inte mer än cirka 30 procent i barometern, i takt med partiets katastrofval 2010 – succévalet för Moderaterna, när partiet blev regionens största parti.
Skulle valresultatet bli som väljarbarometern förutspår står vi inför ett mycket oklart läge efter valet.
Då börjar kohandeln mellan partierna för att samla mer än 50 procent av de 149 mandaten i regionens högsta beslutande församling, regionfullmäktige.
Idag har den styrande femklövern 82 mandat, 55 procent.
Vågmästaren i regionen har sedan 2006 hetat Sverigedemokraterna. Det var för att mota bort dem som dåvarande Moderatledaren Jerker Swanstein i direktsändning på valnatten fick en plötslig idé att bjuda in Miljöpartiet till ett allianssamarbete. Den konstellationen vann väljarnas stöd förra valet.
I väljarbarometern från Sydsvenskan/HD går Sverigedemokraterna fram något i regionen. Samtidigt säger företrädarna från alla de andra partierna att de helt utesluter att lägga fram en budget med stöd av sverigedemokrater.
Kvar återstår då bara några alternativ:
1Femklövern sitter kvar, om KD lyckas hålla sig kvar i fullmäktige och om de andra borgerliga partierna valspurtar så att de lyckas ta sig upp ett par procent. Tillsammans får de 49,7 procent av rösterna, men KD hänger och dinglar på 3-procentsspärren.
2S tar över med hjälp av partier till vänster, men som siffrorna ser ut verkar det mycket svårt enbart med hjälp av Vänsterpartiet och kanske FI. De får bara cirka 38 procent. De måste göra en riktigt, riktigt bra valrörelse för att lyckas med det. Mest troligt är att de tar med Miljöpartiet i den gruppen.
3S tar över med hjälp av partier i mitten och till höger. Det kan bli en dragkamp om Miljöpartiet och Folkpartiet efter valet. Men S och Fp står långt ifrån varandra i frågor om vårdvalen, och Fp har markerat att partiet hellre väljer fortsatt samarbete med femklövern än ett S-samarbete och att en koalition med V är utesluten.
4Det enda säkra alternativet just nu som garanterat får mer än hälften av rösterna är ett samarbete mellan de stora partierna S och M. Det har regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) hållit dörren öppen för, men Henrik Fritzon, Socialdemokraternas toppnamn, har drämt igen densamma.
Mycket kan ännu hända innan valet. Sjukvården kan krisa i sommar igen. Debatten kan gå hög om allt från arbetslöshet till kollektivtrafik.
Nya, oväntade utspel kan komma. Och de många osäkra väljarna kan välja att gå åt olika håll eller åt samma håll.
Länge har det verkat som att S skulle gå en paradseger till mötes i Region Skåne. Men valet är långtifrån avgjort, att döma av den regionala opinionsmätningen.
Det kan alltså löna sig för partierna att satsa extra mycket på regionfrågorna i Skåne.
För oss väljare är det tacksamt. Vi behöver få veta mer om vad partierna står för i regionen. Än så länge har de utspel som kommit varit ganska luddiga.
I ett oklart läge, där de båda blocken är ungefär lika stora, är nästintill varje väljares röst viktig.
Vi var sämst i landet förra gången på att rösta i landstingsvalet.
Den här gången är det viktigt på riktigt att vi bryr oss.