Mötesplatser för människor, vad kan vara viktigare? Bibliotek är just detta och Lund har länge kunnat stoltsera med ett väl utbyggt nät av sådana platser, från det utomordentliga Stadsbiblioteket till en kedja av stadsdelsbibliotek. De är lika viktiga för unga som för gamla och när nu allt fler lever i ensamhushåll bidrar de på ett avgörande sätt till att hålla ihop samhället och den humanistiska traditionen. Vi får inte låta dem förtvina i tider av knappa ekonomiska resurser.
Vi skulle behöva fler stadsdelsbibliotek, men i väntan på det måste vi slå vakt om vad vi har.
Järnåkrabiblioteket har varit nedläggningshotat i flera år men med stöd från alla politiska partier har det fått leva vidare, låt vara med mycket begränsad öppethållning (en dag i veckan) och utan inköp av ny vuxenlitteratur.
Från Järnåkra är det ungefär lika långt till Klostergårdsfilialen som till Stadsbiblioteket, avstånd som för många hindrar vardagsbesök. Dessutom är Järnåkra en expanderande stadsdel: höghusen vid Södra vägen och Karhögs torg rymmer många familjer och de hus som nu uppförs vid Revingegatan kommer snart att ytterligare öka befolkningen.
Det är helt enkelt orimligt att svältföda biblioteksfilialen på det sätt som nu görs. Till det kommer att den delar lokaler med Järnåkras skolbibliotek och skulle kunna stärkas genom samverkan. Den lokala vänföreningen Bokstödet kan se tillbaka på ett fantastiskt verksamhetsår med namnkunniga gäster och stor publiktillströmning.
Det viktigaste är mer öppethållande och då kan man beställa böcker från andra bibliotek, men för att hålla intresset uppe behöver man också några tidningar och tidskrifter och några nya böcker. Det skulle göra underverk och vi vädjar till de politiska partierna i Lund i dessa budgettider att ge Järnåkra chansen att leva vidare som ett livaktigt stadsdelsbibliotek.
Beata Sjögreen
tidigare bibliotekschef och ordförande i föreningen Bokstödet