Fråga: Ukrainas senaste president kallas i medierna ibland för ”oligark”. Vad är detta för ett ord?
NyfikenSvar: En oligark är en bottenlöst rik affärs- eller industriperson, ofta med politiskt och finansiellt inflytande; en medlem av en oligarki, en mäktig finanselit.
Ordet oligarki betecknade från början en styrelseform där makten innehas av ett fåtal, men på 1800-talet började det också användas om en liten grupp som styr genom förmögenhet eller ärvd titel. I det postkommunistiska Östeuropa blev många entreprenörer efter privatiseringarna snabbt stenrika företagsägare och finansmän med stor ekonomisk och politisk makt, oligarker.
Oligarki och oligark hör ihop med grekiska olíoi ’(några) få’, arché ’herravälde’ och archó ’anförare, ledare’. Samma grekiska ord ingår bland annat i oligopol ’marknad med fåtalig grupp av säljare’ och monark ’ensamhärskare; statsöverhuvud i en monarki’.
I svenskan har efterleden också blivit förleden ärke- i ärkebiskop, ärkenöt. Samma ord ingår i arkitekt ordagrant ’förste timmerman, byggmästare’.
Fråga: 1. När jag var i tonåren använde jag ordet ”koko” om någon som var tokig, knäpp eller udda. Detta uttryck uppfattades då av omgivningen som något nytt och ovanligt, men alla förstod ju vad jag menade. Först på senare tid väcker uttrycket inget uppseende, och jag undrar om koko blivit allmängods och till och med accepterat.
2. I min familj användes uttrycket ”fläbb” i betydelsen ömklig eller ynklig. Vad kan ordet haft för ursprung, tro?
Anna Gustle, LundSvar: 1. Ku(c)ku är i och för sig känt åtminstone sedan första hälften av 1800-talet, både i betydelsen ’dum, tokig’ och ’bra, utmärkt’.
Men läsarens koko (ofta även stavat kocko) är sannolikt ett betydelselån av engelska cuckoo ’dum(skalle)’ från senare delen av 1900-talet.
Det tillhör främst vardagsspråket. Norskan har tagit in samma ord, medan danskt slangspråk har kukkuk.
2. I din andra fråga får man utgå från den dialektala frasen hänga fläbb ’se bedrövad, gråtfärdig ut’. Fläbb, som är en sidoform till flabb, kan betyda ’mun, trut, hängande underläpp’. Adjektivet fläbb(ig), fläbbet betyder bland annat ’gnällig’. Det finns också ett verb fläbba ’smågråta’.
Fråga: Jag läser just nu anatomi och i människokroppen finns en struktur som heter falx cerebri som är en hinna som skiljer de båda hjärnhalvorna åt.
När jag försökte ta reda på vad falx betyder, så finner jag på Wiktionary att det kommer från det proto-europeiska dhalk- dhalg- som skall ha betytt skärverktyg, men betyder skära eller lie. Formen på falx är mycket riktigt som en skära.
Jag började tänka på ordet dolk, men när jag tittar på SAOB på dolk är dess ursprung oklart. Hur kan det komma sig?
Jag letade vidare på Wiktionary och hittade via en länk till dalk det proto-germanska dalkaz, och där står det att det svenska dolk har sitt ursprung därifrån. Och då skulle väl kopplingen vara klar. Men kan man lita på Wiktionary? Är inte SAOB uppdaterade?
Fredrik NilssonSvar: Först ska sägas att SAOB:s artikel om det från tyskan inlånade dolk skrevs på 1910-talet.
Fortfarande anser de flesta ordforskare att dolks ursprung är osäkert eller okänt. Det är ett förhållandevis ungt ord: i tyskan är det belagt först från 1400- eller 1500-talet.
Möjligen har latinets dolo ’stilett, pik’ till ljudform och betydelse påverkat ett gammalt germanskt ord, som är belagt i bland annat fornnordiska dalkr ’spänne, nål, kniv’ och fornengelska dalke, dalc ’(bröst)nål, spänne’. Detta kan föras tillbaka till en indoeuropeisk ordrot *dhelg- ’sticka’.
Också etymologin till det latinska falx ’skära, lie; båtshake’ är oklar och omdiskuterad.
Att det skulle vara släkt med det fornnordiska dalkr betvivlas i Walde–Hofmanns latinska etymologiska ordbok. Falx kan rentav vara ett icke indoeuropeiskt ord.
Frågor och kommentarer skickas till Bo Bergman, Ord och uttryck, Sydsvenskan, 205 05 Malmö. E-postadress är bo.bergman@sydsvenskan.se