Balkong, hörni, vilken fin uppfinning det är. Den ligger verkligen där i toppen, strax under hjulet, men före diademet och det skivade brödet, på uppfinningarnas tio-i-topplista. En egen täppa, helt privat, uppe i luften.
Ju mindre lägenheten är, desto större behov av balkong. Jag vet, för jag bodde i en etta utan balkong, med alla fönster åt en park i sydväst. Som jag längtade. Och som jag svettades. Innergården var jättefin, men ofta upptagen. Parken var lummig, men full av trummande jycklare och engångsgrillar. Hade jag haft ett kungarike hade jag absolut offrat det för en balkong.
Vissa i huset hade balkonger, men utnyttjade dem inte. Vilket hån mot oss balkonglösa, att använda denna potentiella paradisoas till att lagra vinterdäck och rostiga klädställningar. Lite som en tunnhårig måste känna när tjockhåriga väljer rakad frisyr: Utnyttja din gåva, dummer!
Promenerar man genom valfri svensk stad, och höjer blicken en aning, kan man lätt se spåren av bortplockade balkonger. Ofta finns det en fransk balkong och så ett märke i fasaden nedanför där själva balkonggolvet suttit. Sekelskifteshus verkar ha blivit extra hårt drabbade av balkongnedplockning. Billigt och underhållsfritt för en snål hyrsvärd, men vilken enorm försämring för de boende. Bara själva idén av att ta bort bra saker för att man inte orkar renovera är så otroligt tråkig. Vad är nästa steg, att mura igen toan när det blir stopp i rören?
Att inte ta den enklaste vägen är något som stämmer bra in på Anneli Widjestål Enghages trädgårdsfilosofi. I dagens Hemma visar hon upp Karnagårdens fantastiska trädgård. När familjen flyttade till gården bestod den 6 000 kvadratmeter stora ytan runt boningshuset mest av nässlor och tistlar. Men med hjälp av passion och en liten grävmaskin kan man åstadkomma mycket, konstaterar Annli Widjestål Enghage. Parken är nu en drömsk oas, fylld av spännande gröna rum och biologisk mångfald.
Just i dag finns det faktiskt möjlighet att se den här trädgården, och flera andra, i verkligheten. Inom ramen för Tusen trädgårdar håller massor av trädgårdar öppet för allmänheten. Mer information finns på tradgardsriket.se.
Vi hoppas att du finner inspiration till din täppa, hur den än ser ut!